Sunday, September 27, 2015

EXTREMIST

بسم الله الرحمن الرحيم

Al Quran diturunkan sebagai panduan hidup bagi manusia atas muka bummi. Apabila seseorang manusia itu menepikan ajaran al Quran, serta merta dia telah menjadi individu yang keliru akan tujuannya dihidupkan malah sesat dalam gelombang duniawi yang menyesakkan.
Manusia mula mencipta ideologi ideologi yang tersendiri dengan hasrat ianya menjadi sebuah 'guidance' untuk membentuk moral manusia. Disebabkan ideologi yang terbentuk bukan atas dasar wahyu tetapi terbentuknya ia atas dasar nafsu, manusia masih berada di tampuk yang sama seolah olah tiada istilah moral dalam diri. Belajar ethics pun rasa macam grey area je.

Kita bangga bila kita berjaya mencedok kemajuan material Barat yang kosong, kita bangga bila negara mengisytiharkan kemerdekaan negara, kita bangga bila negara aman tanpa perang tapi sejauh manakah kita sedar yang kita ni masih dijajah dari sudut pemikiran.
Kita menjadi hamba kepada fashion, kita menjadi hamba kepada skeptikal masyarakat sehingga kita lupa makna disebalik syahadah yang kita bawak.
Tak mustahil banyak jenayah bunuh, rogol, zina, rompakan, rasuah dsb berlaku akibat jauhnya manusia dari PenciptaNya. Musuh Islam sangat licik dan laju dalam menjayakan projek untuk membinasakan umat Islam.
Sooo, sejauh mana kita dah memperjuangkan kalimah syahadah yang kita ucapkan? Ingatlah ini bukanlah perjuangan bangsa, tapi yang kita perjuangkan adalah Islam. Kalau bukan kita siapa lagi...
Ketahuilah kehidupan kat dunia ni hanyalah sementara. After all, we are just mere human beings whom He has created.
post signature
Wallahu'alam.
p/s: Hye semuaaa~! Lama aku dah tak update blog. Krik krikk.

No comments:

Post a Comment

jangan lupa komen~ ^^