Saturday, June 16, 2012

ONLY HUMAN

ASSALAMUALAIKUM~


On the opposite coast of sadness 
is something called a smile

On the opposite coast of sadness 
is something called a smile 
But before we can go there 
is there something we’re waiting for?


In order to chase our dreams, we can’t have a reason to run away 
We’ve got to go, to that far away summer’s day 

If we find it tomorrow, we can’t sigh 
Because like a boat that opposes the stream 
we have to walk straight on 

In a place worn down by sadness 
something called a miracle, is waiting 
Yet we are still searching 
for the sunflower that grows at the end of spring 

The warrior who awaits the morning light 
before he can clasp it with red nails, his tears glitter and fall 

Even if we’ve grown used to loneliness 
only relying on the light of the moon 
We have to fly away with featherless wing 
just go foward, just a little further 

As the rainclouds break 
the wet streets sparkling 
Although it brings only darkness 
A powerful, powerful light 
helps push us to walk on 

by K 

Dengan ingatan tulus ikhlas, 
SI BUDAK BAIK.
=p

p/s: bila rasa depress, tension, kecewa, serabut, sedih, suka hayati lirik ni.

ZAMAN JUNIOR (PART 1)

Assalamualaikum! Cak cak cakkkk! :D

Sekarang jam menunjukkan pukul 3:15 pagi. Dah sah saya ni macam burung hantu. Malam berjaga bukan main lagi ye. Ni penangan hidup di KMB la ni. Heh.



Emm, masa tengah siapkan assingment2 yang cikgu kasi, tetibe teringat suasana dekat KMB. Choopp! Tengah siapkan? What the.. muka bersalah. Normal la tu, suka sangat procrastinate kerja2 macam ni. Then, last2 minit baru nak buat sampai pecah otak. Adoyaii. Manusia2.

Tapi kannnnn, BETTER LATE THAN NEVER. Heheh. Kata cuti. Otak pun kena cuti la bro. :D ajaran sesat~

Lepas ni, masuk je sem 3, bulan 7, junior2 bakal masuk. Hampa gak la sebenarnya sebab takde seorang pun budak SMKBDP dalam list2 junior tahun ni. Takpelah, mungkin diorang ada tempat yang lagi bagus Allah letak. ^_^

Sebenarnya entri ni just saya nak simpulkan kehidupan saya dekat KMB sepanjang setahun. Betullah kata kakak2 senior, dekat sini la bumi tarbiyyah. Banyak benda saya belajar. Bersyukur sangat2. Masa mula2 masuk, Ya Allah, sedih tak terkata. Bayangkan anda hanya KESEORANGAN dalam kalangan student2 yang boleh dilabelkan sebagai creme de la creme. Mak aii, cuak bebenor time tu. And dengan sikap humblenya ditambah bila saya ni just student from daily school. Nak kemana2 je asyik berkepit dengan roommate. Itu jela orang yang boleh dikatakan rapat time tu. Itupun, still dia ada kawan dari sekolah yang sama dengan dia. Akibatnya, termangu2 la saya bila diorang bersembang. So, menyebabkan saya jadi seorang yang sangat pendiam. Orang putih kata cutlure shock gitu.

Lepas tu, ditambah pula dengan minggu orientasi lagi. Perghh, memang tak cukup tidurlah time tu. Then, boleh pula budak2 tu buat hal dan timbulkan beberapa kes yang menyebabkan kitorang semua tak boleh balik bilik untuk tidur. Haissh. Overall, minggu orientasi boleh la. Time tu jumpa kawan2 yang dah kenal dekat FB before masuk KMB. Ini semua hasil group KMB tula.

Alhamdulillah, lama kelamaan saya makin selesa duduk dekat KMB. Merasa jugalah suasana di asrama. Mostly budak2 kat sana cakap suasana tu sama je masa diorang dekat MRSM and SBP dulu. Bayangkan, nak keluar asrama pun kena touch out and ada limit waktu pula tu. Sebijik macam sekolah. Siap dengan assembly bagai. Kemudahan pun takde lah tip top sangat. Tapi saya tak kisah pun semua tu.

Kehidupan di KMB diceriakan lagi dengan rakan2 sekelas. Time tu kelas M11K. Memang syok habis. Ukhuwah yang terjalin masih berkekalan sampai sekarang walaupun dah berlainan kelas. Ingat lagi masa tu budak laki 7 orang sebaris dihadapan. Lagi 11 orang perempuan isi tempat duduk kat belakang dan saya jadi paksi kelas tu. duduk tengah2. And you know what, saya and roommate ialah classmate. Hehe.

Kemudian bermulalah hectic yang sebenar2nya. Masa tu ambil 4 HL > Chemistry HL, Biology HL, Maths HL and Eng HL. Yang selebihnya saya ambil Business and Management SL, Malay A1. Ditambah lagi dengan subject hardcore iaitu Theory of Knowledge. Pastu Warisan lagi lebih kurang macam Sejarah, plus Pendidikan Islam. Emm, dengas Creative, Action and Service nya ditambah pula dengan kawad kaki dari JPAM lagi. Mak aiii, kadang2 rasa macam nak quit je IB ni.

Then, masa sem 1 ni jugalah satu kejadian hitam berlaku. Boleh pula GDC yang berharga RM 400++ hilang. Waduh2. Menangis2 time tu. Mana nak cari duit sebanyak tu nak beli yang baru. Kalau kaya takpe gak. Hurmm. Saya pun ambillah inisiatif tampal pengumuman dekat board. Siap lukis GDC tu lagi. Alhamdulillah, tak lama selepas tu ada orang pass dekat my classmate. Katanya saya tertinggal dekat Lecturer Theater (LT). Lega ya amat!


Cikgu kata boleh main game guna GDC.
Tapi segalanya tak berakhir di situ, GDC tu boleh pula pecah beberapa minggu  kemudian. Saya masih ingat lagi tempat kejadian. Mulanya saya ingat jatuh biasa je, tapi bila angkat and tengok screen GDC tu > rupa2nya dah pecah. Masa tu pula tengah belajar Bio dekat lab, satu apa pun saya tak bagi tumpuan. Walaupun sekuat mana saya tahan air mata, tapi asyik keluar je. Dahlah kena cover2 depan cikgu. Kawan2 yang try pujuk saya buat tak layan je. Masa tu emosi menguasai diri. Sorry guys.

Emm, nak stop laa. Nanti sambung balik kalau berkesempatan dalam entri seterusnya. InsyaAllah.

p/s: rasa mengantuk la pula. TIDAKKKK!!!! Kena siapkan sikit je lagi, baru boleh tidur. Hukhuk.

post signature

Monday, May 14, 2012

WARKAH BUATMU~

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!! 

MAY ALLAH BLESS OUR DAY~ INSYAALLAH. ^_^
Suaranya yang lembut,
Mendayu-dayu, tapi tegas,
Masih terngiang-ngiang lagi,
Di corong telingaku.

Bukan sekadar alunan biasa,
Bukan sekadar kata-kata jiwang bualan remaja,
Bukan sekdar cakna yang tiada makna,
Tetapi penuh hikmah dan ibrah.

Sesungguhnya amat mulia sisimu ibu,
Doamu sentiasa didengari Allah,
Kasihmu menjadi penguatku,
Nasihatmu menjadi bekal perjalananku.

Owh, indahnya perasaan cinta itu,
Lagi syok daripada burung-burung yang hangat bercinta,
Ditambah pula dengan pahala,
Sudah tentu terlindung daripada dosa. InsyaAllah~

Tatkala Subuh menjelma,
Suaranya juga yang mengejutkanku,
Walaupun hanya dicorong telefon,
Seolah-olah jasadnya hadir disisiku.

Ah!, mungkin orang labelkan aku bak kanak-kanak ribena,
Yang asyik berkepit di bawah ketiak ibu,
Tapi itu adalah caraku,
Untuk terus bertahan di bumi KMB ini.

Sampai disini sajalah nukilanku,
Maafkan anakmu ini jika tersalah bicara,
Daku akan sentiasa menembak doa,
Agar hidupmu sentiasa dinaungi Allah, wahai mak~

“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu- bapanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan bercerai susu dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang tuamu, Hanya kepadaKulah kembalimu”.
                                                                                            [Luqman: 14]
huu~

p/s: thanks mak~
2nd p/s: doakan saya agar berjaya dunia dan akhirat. =) esok dah exam sem 2. wuu~

post signature

Sunday, April 22, 2012

SAYU

ASSALAMUALAIKUM!~~~ ^_^

Emm, tetibe hari ni hati saya jadi sayu. Nak tahu tak sebab apa? 

Emm, sebab, sebab, sebab.... tetibe rasa rindu dekat....

ADIK2..

  • Arif Zakuan
  • Amirul Hakim
  • Aini Hafizah
  • Ahmad Firdaus
  • Athirah Farhana

Tapi kali ni rindu dia lebih daripada biasa. Tetibe hari ni saya banyak terfikir pasal diorang, apa ek diorang buat kat rumah? yang kat asrama lak macam mana? ok tak? kena buli tak? cukup makan tak? diorang apa khabar? diorang sihat tak? bla3. Kalau sebelum2 ni memang la, tapi hari ni semacam sikit. Teremo pula. Huhu.

Rasa macam nak peluk diorang sambil nangis2. Yup, rindu sangat kat diorang. Saya sendiri tak tahu apsal tetibe jadi macam ni. Hurmm.

Kalau cakap telefon lain tau bila berjumpa face-to-face. Emm, padahal minggu lepas baru balik rumah. Tapi rasa macam tak puas je. Lagi pun minggu lepas salah seorang daripada adik saya sakit. Huhu.

Entahlaaaa.

Tapi kan, dapat rasalah, bila duduk asrama, masa bersama keluarga makin sikit, makin berkurang. Kita lebih banyak spend time dengan kawan. Even, masalah2 pun kongsi dengan kawan2. Rindu sangat kenangan masa dulu. Balik sekolah boleh balik rumah. Walaupun kadang2 tu balik malam sebab ada tuisyen. Tapi still balik rumah ok! Boleh makan makanan rumah. Boleh main kejar dengan adik2. Even dah besar macam gajah. Apa aku kesah.

Tengok movie dengan diorang, even dalam laptop je pun =..= , masak dengan diorang, jalan2 beli barang dengan diorang, sembang2 dengan diorang, ajar diorang ngaji, buka puasa dengan diorang, pergi pasar malam dengan diorang, gaduh2 dengan diorang, tidur sama2, jerit2 kat dalam rumah macam orang gilak, pasang musik kuat2, pastu nyanyi sama2, main game sama2, main kad sama2, tengok anime sama2, beli komik sama2, kongsi cerita hantu, pergi taman dengan diorang, jogging dengan diorang, share problem dengan diorang, walaupun diorang semua still kecil, tapi saya tak kesah. Rasa gembira je. Dan banyak lagi. T___T. Sumpah, aku rasa nak nangis.

Memang pahit nak telan kenyataan ni.

Sekarang ni balik rumah, diorang ada kerja sendiri, saya pun sama. Jumaat balik, Ahad kena pulang ke KMB. Itu pun berapa kali je dalam sebulan.

Aisshhh, saya sendiri pun tak tahu la apsal tetibe rasa perasaan yang sangat sedih macam ni sekali. Lepas ni, kita semua akan ada haluan masing2, pastu akan bekeluarga, ada cucu cicit. Memanglah lambat lagi, tapi percayalah kita takkan sedar pun perkara ni  akan berlaku. Tengok2 nanti kita dah jadi nenek dah pun.

Tapi aku kena percaya, inilah lumrah kehidupan kan. Saya just sedih je, bila semuanya dah tak sama macam dulu. Bila dah besar, masing2 ada kepala sendiri. Hmmm.

K la, mengarut pula dah ni. Huhu. Minggu ni ada banyak test, doakan saya ye! Saya harap sangat saya dapat jadi kakak yang terbaik dan suri teladan untuk diorang. 

Hurmmmm... Semoga diorang baik2 je dan dilindungi oleh Allah sentiasa. Amin.

K laa, have a nice day semua!! Wassalam.

p/s: SEDIH.
post signature

Wednesday, April 4, 2012

INDAHNYA NIKMAT SIHAT ITU

Assalamualaikum kawan2 ^_^


Sejak kebelakangan ni, mood untuk mengupdate blog langsung tak ada. Tak tahu kemana ia menghilang.  Walaupun, sudah penat memujuk untuk ia kembali semula, namun, amat susah sekali. Maklumlah, banyak lagi kerja lain yang perlu diselesaikan. Hidup sebagai seorang pelajar di KMB ini banyak mengajar saya erti kehidupan. Bukan mudah kita nak jadi seperti apa yang kita cita2kan. Dan pengurusan masa itu amatlah penting!


Emm, hari ni merupakan kali kedua saya tak ke kelas untuk sem 2 ni. Pernah juga sebelum ni tidak hadir ke kelas kerana demam. Tapi, harini demam + selsema + batuk + sakit kepala menghalang saya untu ke kelas. Sedih gak sebenarnya. Padahal, sem yang lepas kehadiran saya penuh. Tapi berbeza untuk sem kali ini. Nasib baiklah, hari ni tak ada yang penting sangat. Cuma bila rumet cerita pasal kelas English hari ni, macam best je. Rugi tak datang. T.T


Tapi, InsyaAllah, semua ada hikmahnya.


Tadi ada orang ketuk pintu bilik ajak turun padang, tapi sorrylah geng tak dapat ikut sebab tak larat. Kalau update blog ni senang je, jari je yang menari. Ngee~ Actually saya pun salah satu peserta untuk perlawanan volleyball, uhuk.


Bila sakit macam ni, elok juga sebenarnya. Dapat muhasabah diri dan menghapuskan dosa2 kecil. Sesungguhnya sihat itu nikmat. Tak tipu! Betullah kata orang, bila sesuatu tu pergi meninggalkan kita, barulah kita belajar untuk menghargainya.


Pernah dengar tak doa Rasullulah untuk memohon kesihatan yang sempurna?


Jom kita amalkan sama2; 

"Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung denganMu dari hilangnya kenikmatan yang telah Engkau berikan, dari berubahnya kesihatan yang telah Engkau anugerahkan, dari siksa-Mu yang datang secara tiba-tiba, dan dari segala kemurkaanMu." [Imam Muslim]


So, korang janganlah lupa untuk mensyukuri segala nikmat Allah ni. Bukan setakat nikmat sihat je. Sepanjang hidup kita ni, Allah tak pernah lupa untuk memberi nikmat kepada hamba2Nya. Malah, oxygen yang kita sedut, air yang kita minum, mata yang korang guna untuk lihat blog ni pun, semuanya nikmat Allah. Tengok tu, betapa Allah sangat sayangkan hamba2Nya. Sebab tu lah, dalam hidup ni kita tak boleh nak kedekut, sebab kita kena ingat, ini bukan kita punya!

Contohnya, kalau kita pandai dalam Math, apa salahnya kalau kita kongsi ilmu tu dengan rakan2 kita yang lain. Tak kurang mana pun ilmu kita tu, makin bertambah lagi adalah. Mata yang Allah kurniakan pun hendaklah kita gunakan ke arah kebaikan. Bila2 masa je Allah boleh tarik, betul tak? Tengok2, pagi esok, kita dah tak dapat melihat ciptaan Allah yang indah2 itu. Masa tu barulah kita mengenang semula betapa nikmatnya bila dapat melihat.

Bila cakap pasal bab mata ni, teringat pula masa hari tu pergi outing dengan kawan. Masa tu kawan nak check silau mata dia, sebab sejak kebelakangan ni dia asyik pening kepala dan silau dalam kelas. So, alang2 tu saya nak check lah gak. Jeng3, orang tu kata saya punya rabun hampir 200++. WOAAHHHH! Banyak kot.

TAPI..... rasanya alat tu menipu je la. Sebab saya punya penglihatan tak kabur pun. Huhu. Nauzubillah. Tak nak pakai spec. Huu~

Berbalik kepada topik asal, saya nak ingatkan masa sihatlah kita gunakan masa tu untuk beribadat kepada Allah. Yela, kadang2 tima sakit, kita ambil peluang beribadat sambil lewa atas alasan tak larat sebab sakit. At the same time, berdoa untuk kembali sihat supaya dapat melaksanakan ibadat dengan lebih sempurna bila sihat nanti. Semasa sihat inilah juga kita ambil peluang untuk sentiasa membasahkan bibir kita dengan alunan2 zikir dan ayat2 al-Quran. Bukannya bila susah je nak ingat Allah!

Yup, memang betul manusia itu mudah lupa. Sebab tula kita kena saling mengingati dan menasihati. Jangan mudah mengalah untuk berubah, walaupun pelbagai mehnah dan rintangan yang terpaksa kita lalui.

Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal, tapi ianya datang dari semangat yang tidak mudah mengalah.

So, bersabarlah ye! Hargailah hidup anda!!!~


“Allah menyukai orang-orang yang sabar.”  [3:146]

p/s: bosan gak kalau asyik dok terperap dalam bilik je.
post signature

Monday, January 23, 2012

UNTITLED #1

REAL SUCCESS SEEMS TO ELUDE ME (?)


p/s: .......

post signature